Skip to main content

Стани доброволец

Чудил ли си се какво искаш да работиш, когато завършиш училище?
Имало ли е професии, които ти звучат непознато?
Питал ли си се какво е необходимо да знаеш и можеш, за да се развиваш в дадена сфера?
…тези въпроси са все още актуални за младежите от горен курс…

Стани доброволец-вдъхновител и ела да разкажеш за своята професия на ученици от малки населени места! Сподели с тях личната си история и бъди нечие вдъхновение!

Къде и кога помагаме?

Ние отиваме в училища от малки населени места, където работните позиции са ограничени, примерите за кариерен просперитет са рядкост и вдъхновяващите извънкласни дейности и обучения липсват.

Срещите, които организираме, са в учебно време, присъствено или онлайн, съобразно предварително съгласуван с вас и училището график.

С какво ще допринесеш?

 • Младежите ще се запознаят с твоята професия
 • Ще разкриеш непознати възможности за тях – възможно е да не са чували за тази професия
 • Ще събудиш нечие любопитство
 • Комуникацията с теб ще разшири социалните им умения

Роля на доброволеца

 • В рамките на един или два учебни часа ще се срещнеш с клас до 25 ученика
 • Ще имаш време да представиш себе си и професионалния си път
 • Разкажи на учениците важни елементи от твоята професия. Ще е още по-интересно ако решите заедно практическа задача от работното ти ежедневие – ще ти помогнем да я подготвиш
 • Ще е чудесно да имаш и визуална презентация – ще дадем насоки и за нея

Практическите казуси

Какво да пиша в автобиографията си?

Как да направя най-въздействащите снимки?

Как да популяризирам инстаграм профила си?

Учениците имат разнообразни въпроси, на които можеш да отговориш.
Знаем, че най-много се учи чрез опита, а най-искрената мотивация се поражда чрез личното преживяване. Затова в работилниците провокираме учениците да решават практически работни казуси от типа:

 • Пресмятане себестойността на продукт
 • Разработване на маркетингова кампания за представяне на продукт
 • Подготовка на публикация за промотиране на училищно събитие
 • Организиране на училищна екскурзия
 • Заснемане и монтаж на видеоклип
 • Графично оформление на страница от списание
 • Създаване на анкета за пазарно проучване и много други…

Кой може да се включи?

Доброволец в кариерните работилници може да стане всеки, който обича работата си и иска да бъде вдъхновител за ученици. Чести наши доброволци са и представители на различни компании, предоставящи възможности за доброволчески труд на служителите си.

Ние сме винаги с доброволците, за да дадем насоки преди срещата, както и в самия учебен час.

Споделено от доброволци:

Стелиана Берова, екскурзовод

Защо се включи в работилниците? – Включих се в работилниците, защото идеята за създаването им е чудесна. Помня в училище колко трудно ми беше да отговоря на въпроса “Какво искаш да работиш, когато завършиш?”. Тогава нямаше откъде да се вдъхновя или да си кажа “това не е за мен”. Мисля, че работилниците дават тази възможност на учениците за погледнат отстрани различни професии, а след това сами за себе си да разберат дали това би било тяхното бъдеще.

Как би описал/а преживяването? – Имах онлайн среща с един клас ученици, която среща мина неусетно и беше много приятна. Изслушаха ме, а след това зададоха своите въпроси.

Мотивирай другите доброволци с едно изречение – На останалите доброволци бих казала, че имат възможността да помогнат на тези ученици да намерят своя път в живота, а това си заслужава.

Невена Илиева, Експерт управление на човешки ресурси

Защо се включи в работилниците? – Защото обожавам образователната среда, липсва ми училището, мястото на новостите, забавленията и искрените усмивки и това бе една прекрасна възможност да се върна там.

Как би описал/а преживяването? – Мотивация, сила, вълнение, вдъхновение, екипност, забавление, приключение, предизвикателтво и надежда за бъдещето.

Мотивирай другите доброволци с едно изречение – “Дай от себе си и остави своята следа в бъдещето”

Стамена Кавръкова-Георгиева, online survey programmer (специалист приложно програмиране), Gemseek

Защо се включи в работилниците? – Защото вярвам, че моят житейски опит би могъл да послужи на учениците за пример, че е важно да следват, това което желаят да правят, а не което им се налага от общото мнение. Завършила съм изключително непопулярна специалност, срещу която бяха почти всички мои роднини и приятели, но тя отвори пред мен толкова врати и възможности, че не бих я заменила за нищо на света.

Как би описал/а преживяването? – Беше изключително интересно и обогатяващо. Позволи ми да се докосна до поколението след мен, да видя света през тяхната гледна точка и да видя и себе си като специалист в техните очи.

С какво ти беше полезно участие ти в работилниците? – Най-вече с това, че ме изкара от зоната ми на комфорт. Постави ме в ролята на ментор, която макар да не изпълнявам за пръв път, винаги е предизвикателство за мен. Също така успях да видя работната си роля в друга светлина и по-обективно да определя силните и слабите си страни в нея.

Мотивирай другите доброволци с едно изречение – Бъди примера за промяната, която би искал/а да настъпи през утрешния ден.

Петя Попова, Директор Човешки ресурси, Gemseek

Защо се включи в работилниците? – Смятам, че младите хора имат всички необходими предпоставки, за да сбъднат себе си и мечтите си по най-добрия начин. Единственото, от което имат нужда е малък импулс, искра, мотивация, които да ги заредят с първоначалната скорост и те да имат цел, която да рамкира решенията им.

Как би описал/а преживяването? – Да се върна в училище, по толкова интересен и смислен проект, беше едно много зареждащо преживяване и за мен самата. Сякаш се видях на един от чиновете, в своите ученически години, с трептящо сърце и мисли за това как мога да дам нещо на света. И сега, след толкова време си дадох сметка, че съм извървяла онзи път, за който и не подозирах тогава и всички усилия са си заслужавали! Срещата с тези млади хора, пълни с интусиазъм неминуемо те дава простор за нови идеи и енергия да продължиш напред.

С какво ти беше полезно участието ти в работилниците? – Помогна ми да осмисля собствения си опит и професионален път.

Мотивирай другите доброволци с едно изречение – Искате да предизвикате себе си, да излезете извън зоната си на комфорт и същевременно да се забавлявате и заредите с ентусиазъм? Няма друго преживяане, което да съчетава всичко това и да оставя смислена следа, онази, в очите и сърцата на децата, които утре ще сътворяват света!

Ако припознаваш себе си в това описание и споделяш нашата кауза, пиши ни на info@stepforbulgaria.org. Нека заедно да направим следващата стъпка за България!