Obshta sreshta na mentori i mladeji...i edin stajant

Обща среща на ментори и младежи… и един стажант

Posted by: Step for Bulgaria Tags: There is no tags | Категория: Блог

август
4

oshta sreshta na mentori i mladeji...iedin stavant

Веселина Пейчева

Обучението за управление на личните финанси беше фокусът на общата среща, за която може да научите повече от стажанта Весeлина Пейчева.

 

Невероятно топло ми става отвътре, когато наблюдавам искрен човешки израз на загриженост, нежност, обич. Бях очарована да видя всичко това, когато посетих една от общите срещи между ментори и младежи, защото е

 БЛАГОРОДНО

да се отвориш за другия, в началото напълно непознат човек и да дадеш най-доброто от себе си. Постоянство, време, отзивчивост, да бъдеш себе си, да  се развиеш и да се изправиш пред предизвикателство като това.

ВДЪХНОВЯВАЩА

е взаимността и отговорността и от страна на младежите – понякога е нужно само да оцениш усилията на отсрещната страна, да изпиташ благодарност, за да имаш развитието, което е необходимо, за да пристъпиш напред, да се довериш!

УЧИМ СЕ ЗАЕДНО

Младежите заедно с менторите преминаха обучение за управление на личните финанси. На пръв поглед е лесно, но хората не винаги мислят как и колко разходи биха могли да спестят и да инвестират в нещо по-добро. Фасилитаторът Христо даде всичко от себе си в представянето на своята презентация и с лекота успя да привлече вниманието на присъстващите. Поучителна и оригинална лекция, как да пестим и как да направим равносметка от какво истински се нуждаем в живота – не толкова от дрехи, закупени от лъскавите витрини на столичните молове или от апетитно изглеждаща готова храна в някой от големите вериги хранителни магазини. Той ни припомни, че с воля и добре организирано време всеки би могъл да направи малка крачка към приготвяне на собствената си храна, например. Младежите, които до този момент не бяха разглеждали подобна гледна „спестовна“ точка, осъзнаха, че наистина, дори и те, все още не напълно самостоятелни, могат да спестяват средства, които да влагат в образование или други важни за тях сфери. Беше изключително увлекателно, а атмосферата – забавна приятна, съчетана със страхотно слънчево време.

РЕЗУЛТАТЪТ

Интерактивната игра беше добър подход за обмяна на идеи и споделяне на лично мнение на младежите. Забелязах, че те се чувстват комфортно и открито си признават за какво най-много отиват месечните им средства. Оказа се, че всички даваме най-много пари за храна, а и за наем, което е неизбежно. Младежите, повечето ученици по готварство, се съгласиха с това, че храната е по-вкусна когато си я приготвиш сам, а и се чувстваш доволен от това постижение. Живко, който е само на 17 години, пое инициативата следващия път да ни направи баница, което развесели всички.

МЛАДЕЖИТЕ ОТБЛИЗО

След почерпката дойде време за тръгване, но аз все още не исках да се разделям с младежите. Реших да се разходя с тях, да обядваме, да науча нещо повече за живота им. Разбрах, че Боби не само учи във вечерно училище, но и работи. Това ми се струва изключително трудно. Той иска да кандидатства в Софийския университет, което ме накара да се чувствам горда, че все повече хора имат мечти, преследват ги и не се отчайват.

Мариан пък, едва на 15, все още се „бори“ с училището по готварство, но с него обсъждахме много сериозни теми като това, колко вредно е тютюнопушенето, колко е важно да си самостоятелен и с какъв тип проблеми в днешно време се сблъсква един тийнейджър. За неговата крехка възраст усетих много духовна сила и енергия, разбрах, че за него няма невъзможни неща!

Тази среща между менторите и младежите ми показа колко позитивно и вдъхновяващо може да бъде едно доброволчество за подобна кауза! И какви резултати може да постигнеш у другите и у самия себе си – доброто винаги се връща тройно, а за всяка мечта небето е лимитът!